Filmhuis: West Side Story

De film is gerestaureerd, waardoor de indrukwekkende breedbeeldopnamen en felle kleuren weer tot hun recht komen. Trailer https://www.filmtotaal.nl/film/6708

Regisseur Robert Wise maakte een adaptatie van Shakespeares beroemde ‘Romeo en Julia’. De strijd tussen de Puertoricaanse immigrantenjongeren van The Sharks en hun New Yorkse rivalen The Jets wordt voornamelijk via zang en dans in beeld gebracht, niet via dialogen, zoals het een musical betaamt.
Actrices Rita Moreno en Natalie Wood schitteren als elkaar confidantes in een mannenwereld en de muziek van Leonard Bernstein – gedeeltelijk geschreven in een afwijkende vijfkwartsmaat – geeft de film een opwindende vaart. Songs als ‘Maria’, ‘Tonight’, ‘America’ en ‘I Feel Pretty’ werden wereldhits.

West Side Story is wat je noemt een klassieker en sleepte maar liefst tien Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste bijrollen en beste camerawerk. De choreografie van Jerome Robbins kreeg een speciale Oscar voor beste choreografie.